Hitta ett studentboende i Luleå

Kårhusgränd

Har du precis blivit antagen till Luleå tekniska universitet och funderar över hur du ska få ett studentboende? Här nedanför har jag listat alla bostadsköer du bör ställa dig i för att öka chansen att få ett boende innan studiestarten.

Bostad Luleå
Hyr ut studentlägenheter på bostadsområdena: Professorsvägen, Docentvägen, Kårhusgränd, Kårhusvägen, Vänortsvägen (området mellan Porsögården och Luleå Science Park), Geogränd och Väderleden.

Heimstaden
Hyr ut studentrum och studentlägenheter på området Porsögården.

Studentbostadsservice
Hyr ut studentlägenheter på bostadsområdena:Vänortsvägen, Klintvägen och Laboratorievägen.

Övrigt
GeTakÅtEnStudent@LTU – facebookgrupp
Citysleep – vandrarhem i centrala Luleå
Gammelstads Gästhem – hotell/vandrarhem, ca. 9 km från LTU
Luleå Bed & Breakfast – hotell i centrala Luleå

Porsögården

Tips!

Gör som jag och ta det första boendet du kan få. Jag flyttade först till Porsögården (se youtubevideo), bodde där i några månader och flyttade sen vidare till Vänortsvägen (se youtubevideo). Det går alltid att spara köpoäng hos andra fastighetsbolag/köer och sen flytta under studietiden.

Var medveten om att det är högst söktryck vid studiestarten under hösten och brukar släppa kring november/december. Lägst söktryck är det på våren. Tänk på att många utbildningar har sina exjobb i andra städer än Luleå under våren och många studenter väljer därför att säga upp sina lägenheter i god tid innan julledigheten. Håll därför ett extra öga på listan med lediga studentlägenheter under den perioden.

De mest populäraste området kallas i studentmun ”gräddhyllan”, vilket är Professorsvägen och Docentvägen. Varför? De har låg hyra, bra planritningar, och har nära till universitetet, ICA Porsön och bussförbindelser.

Just nu (2020-10-17) finns det många tomma vanliga lägenheter genom Rikshem på Assistentvägen och Docentvägen med möjlighet till korttidskontrakt då området ska renoveras. Mitt tips är att gå ihop med en annan student och hyra ex. en trea i väntan på att ni får en studentlägenhet (eller bo kvar hela studietiden), då det ännu inte kommit något beslut på när renoveringarna ska sättas igång. Tänk på att ni måste uppfylla Rikshems kriterier för att få kunna hyra. Kontakta Rikshem och be om att få mer info.

Sidan uppdateras: 2020-10-17

Kontakt

hassgren.m(at)gmail.com

Nominerades till Norrländska Socialdemokratens Gillapris 2015.