Ny student på Luleå tekniska universitet?

Om ja, här är några punkter som kan vara bra att hinna bocka av innan studiestarten. 

1. Svara ja till din studieplats så fort som möjligt på antagning.se.

2. Surfa in på csn.se och ansök om studiemedel och studielån. Ju snabbare du ansöker, desto fortare kommer du få ditt besked. Tänk på att det är många som ansöker och de som skickar in först är de som prioriteras. Skickar du med bilagor är det extra viktigt att du skickar in din ansökan så fort du fått ditt antagningsbesked då det kan ta upp mot 5 veckor att få svar.

3. Att du får ditt studiemedel i tid kan underlätta om du ska söka ett boende. Många fastighetsbolag och andrahandsuthyrare kräver att du visar upp intyg på studiemedel för att de vill säkerställa att du kan betala hyran.

4. Ställ dig i kö hos alla fastighetsbolag du kan hitta som hyr ut studentlägenheter. Mitt tips är att ta det första du får och sen var öppen till att flytta under studietiden. Oftast är söktrycket högre under hösten. På LTU är det många studenter som flyttar i december när de ska skriva sina exjobb med start i januari (då många skriver det i en annan stad), vilket gör att många säger upp sina lägenheter i god tid innan exjobbet startar. 

5. Skaffa dig ett användarkonto på ditt lärarsäte och lär känna alla plattformar (LTU använder Canvas). Ett tips är att spara ner all information som läraren lagt upp och kommer lägga upp i valfri molntjänst. Själv använder jag Google drive, vilket även underlättar under grupparbeten då man kan dela mappar och filer med varandra. 

6. Slutligen, läs boken Mindset: Du blir vad du tänker av Carol S Dweck.
Kan varmt rekommendera den! Gav mig ett helt nytt perspektiv kring att misslyckas och att ha ett dynamiskt mindset.

Sidan uppdateras: 2020-10-17

Kontakt

hassgren.m(at)gmail.com

Nominerades till Norrländska Socialdemokratens Gillapris 2015.